Green Cool

NEWSLETTER

Numărul 4 – Februarie 2004

Raport de progres

Curs pilot Blended ECoC Greenfluencer (nivel national) – toamnă/iarnă 2023

În urma dezvoltării cursurilor MOOC, cursurile pilot Blended ECoC Greenfluencer au demarat în luna septembrie 2023 (învățare combinată: lecții online și lecții offline, la clasă) la nivel național, la toate universitățile partenere. Fiecare universitate a avut cursuri diferite, UP a creat unul nou, în timp ce UVT și VMU le-au integrat în programele lor opționale existente, iar UT a deschis cursul MOOC pentru cei care doreau să îl urmeze și a organizat un curs integrat pentru studenți. Peste 100 de studenți au fost implicați. Pe parcursul semestrului de toamnă, cursul a fost condus și îndrumat de un lector principal, căruia i s-au alăturat co-lectori invitați.

În prima parte, studenții au urmat cursul MOOC, în timp ce în partea a doua, au lucrat individual, în perechi și în grup, conform programului îndrumat și facilitat de lectorul principal. Studenții au primit credite universitare naționale sau ECTS (opțional).

A 4-a întâlnire transnațională de proiect la Timișoara – noiembrie 2023

Cea de-a patra întâlnire transnațională de proiect a avut loc în 7 noiembrie 2023 și a fost organizată la Timișoara, România, de Universitatea de Vest. Au fost prezenți reprezentanți ai tuturor instituțiilor partenere, inclusiv Universitatea din Pannonia (Ungaria), Universitatea Vytautas Magnus (Lituania), Universitatea din Tartu (Estonia) și Militos Consulting S.A. (Grecia). În timpul întâlnirii, participanții din cele cinci țări diferite au discutat diverse subiecte, inclusiv chestiuni financiare, strategii de diseminare, sesiuni de întrebări și răspunsuri și probleme de management de proiect. S-a pus un accent deosebit pe revizuirea progresului general al proiectului și al reperelor cheie, acordând o atenție deosebită implementării cursului pilot național Blended ECoC Greenfluencer. În plus, discuțiile s-au concentrat pe pregătirile pentru viitoarele evenimente Local ECoC GreenCool, cursul pilot internațional, activitatea Tartu Meet-UP și dezvoltarea Platformei Deschise.

Evenimente locale ECoC GreenCool – Iarna 2023

Rezultatul cursului pilot Blended ECoC Greenfluencer a fost participarea la un eveniment/festival ECoC în perioada noiembrie-decembrie 2023, unde studenții și-au testat cunoștințele și au influențat publicul offline în orașele ECoC. În cadrul evenimentelor locale, fiecare partener universitar, ajutat de partenerii asociați, a realizat un sondaj (dezvoltat de MILITOS) în rândul grupurilor țintă. Folosind feedback-ul obținut, rezultatele cercetării și experiențele acumulate din programa cursului, experții vor perfecționa materialul MOOC.

• Eveniment GreenCool ECoC la Tartu

Evenimentul Tartu ECoC din 8 decembrie 2023 a avut ca scop introducerea proiectului GreenCool și explorarea strategiilor de comunicare pentru subiecte verzi. Pentru eveniment au fost selectate trei organizații diverse, oferind participanților o experiență asemănătoare călătoriei. Prima oprire, Paranduskelder, se concentrează pe activități de reparații și upcycling pentru a instiga schimbări în obiceiuri și mentalități. La Centrul de Educație pentru Mediu Tartu, participanții s-au implicat în activități educaționale și au oferit feedback cu privire la expozițiile care abordează schimbările climatice. Destinația finală, A. Le Coq, a prezentat practici durabile în producție și marketing. Cu 29 de participanți din medii variate, inclusiv studenți din diferite școli estoniene, evenimentul a primit feedback pozitiv, reflectând o credință comună în importanța tinerilor în conturarea unui viitor durabil.

• Evenimentul GreenCool ECoC la Timisoara

Evenimentul Greencool ECoC a însemnat un concurs audiovizual deschis tuturor studenților, cu accent în special pe cei din Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării. Desfășurată în perioada 17 noiembrie – 13 decembrie 2023, la Timișoara, competiția a avut ca scop creșterea gradului de conștientizare a problemelor de durabilitate și ecologice, dezvoltând în același timp abilitățile de editare video și comunicare. Studenții au fost încurajați să creeze scurte videoclipuri pentru Instagram, care prezintă evenimente culturale din Timișoara și județul Timiș, listate pe agenda oficială a Timișoarei Capitală Culturală Europeană. Materialele de comunicare au fost distribuite ulterior pe pagina dedicată de Instagram „Student eco în Timișoara”, care a strâns rapid 116 de urmăritori și peste 30.000 de vizualizări. 55 de participanți au participat la evenimentul Greencool din 13 decembrie 2023. Studenții Greenfluencer și-au prezentat mesajele ecologice, subliniind diversitatea mediilor și domeniilor de studiu în rândul participanților.

  • Evenimentul GreenCool ECoC în Kaunas

În semestrul de toamnă 2023/2024, studenții de la Facultatea de Dezvoltare a Bioeconomiei și-au îmbunătățit înțelegerea „Comunicării în afaceri” și „Retoricii și comunicării” prin cursul pilot ECoC Greenfluencer. Ei au participat, de asemenea, la evenimentul „Reflecting Land Art”, care a avut două etape: lecture publice, din mers, pentru a se familiariza cu lucrările Land Art; și un eveniment comunitar în Kaunas. Studenții Greenfluencer și-au documentat reflecțiile asupra pieselor Land Art întâlnite în timpul lecturilor făcute în mers, cu exemple expuse într-o expoziție. De exemplu, o reflecție a descris o piesă Land Art ca un „uragan al dorințelor”, înfățișând o tornadă de ramuri fără utilizarea de materiale adezive, arătându-și rezistența împotriva vântului.

  • Evenimentul GreenCool ECoC în Veszprém

Evenimentul GreenCool din Veszprém, desfășurat în 28 noiembrie 2023, la Centrul Audiovizual FOTON, a avut un mare succes, atrăgând peste 50 de participanți pe lângă studenți. Programul a oferit prezentări captivante și instalații artistice pe diverse teme de mediu ale studenților Greenfluencer de la Universitatea din Pannonia, stimulând discuții semnificative între participanții de toate vârstele. Un moment special a fost discuția cu creatorii documentarului „There is no Planet B”, care face parte din materialul MOOC. Evenimentul a inclus și prezentări și expoziții ale studenților, urmate de sesiuni de networking și o proiecție a documentarului, totul culminând cu o masă rotundă.

Platformă interactivă online deschisă 2023/2024

Suntem bucuroși să anunțăm că Militos a dezvoltat platforma interactivă online GreenCool, care se află în continuă îmbunătățire și ajustare de către dezvoltatorii IT și consorțiul GreenCool (https://training.greencoolproject.eu). Platforma poate fi foarte utilă atât la nivel individual, cât și pentru organizații și actori din sectorul public și privat, din economie, precum și din rândul furnizorilor de educație pentru mediu, respectiv comunicare, dar și pentru oricine a aspirat să contribuie la conștientizarea protecției mediului.

URMĂTORII PAȘI

Cursul pilot Blended ECoC Greenfluencer (nivel internațional) – primăvară/vară 2024

Am început pregătirile pentru viitorul curs internațional Blended ECoC Greenfluencer, programat din februarie până în iunie 2024. Acest curs va adopta o abordare de învățare mixtă, combinând sesiuni de clasă online și offline și va fi implementat în toate universitățile partenere, folosind materiale MOOC îmbunătățite. Aceste materiale au fost îmbunătățite pe baza feedback-ului primit de la lectori, studenți și participanți la evenimentele ECoC. Cursul se va desfășura în limba engleză și va fi prezentat unui grup divers de studenți internaționali.

„Greenfluencer: comunicare verde inovatoare”, un curs online gratuit pentru tinerii adulți interesați de sustenabilitate și diferite instrumente de comunicare, este certificat oficial de Universitatea din Tartu (https://ut.ee/et/moocs). Înregistrarea pentru cursul MOOC se poate face aici: https://skytte.ut.ee/en/content/online-course-gamechangers-tomorrow?fbclid=IwAR0uB4-MByR_EgzLSqyRbUt0UitKP0XUfeH9oENH_j1M9I1sbdJbeWJu3g8

Primii patru studenți și doi lectori din fiecare universitate vor avea ocazia să participe la evenimentul final GreenCool ECoC de la Tartu, intitulat International GreenCool Meet-Up, în prima săptămână a lunii iulie 2024.

După curs, părțile interesate, inclusiv lectori și experți ECoC, vor concluziona experiențele cursului internațional în cadrul unui atelier online și le vor rezuma într-un ghid.

Acest proiect (n° 2021-1-HU01-KA220-HED-000027563) a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație reflectă numai opiniile autorului (autorilor), iar Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru nicio utilizare a informațiilor conținute în ea.

Numărul 3Septembrie 2023

PROGRESUL NOSTRU

Greenfluencer –  MOOC comunicare verde inovativă – Toamna 2022 / Vara 2023

Parteneriatul GreenCool a dezvoltat un Curs online cu acces deschis (MOOC) „Greenfluencer – comunicare verde inovativă”, care include 5 module: Modulul 1 este despre introducerea în biodiversitatea solului și comunicare circulară și creativă cu simboluri. Modulul 2 se referă la conceptele cheie și fundamentele următoarelor tehnici de comunicare și transmitere a discursului: blogging, elevator pitch, Pecha Kucha, dezbatere Oxford și discuții TEDx și, de asemenea, elementele esențiale ale următoarelor probleme ecologice: zero deșeuri, risipă alimentară, bioeconomie, economie de precizie și economie circulară. Modulul 3 este despre creația video digitală despre responsabilitatea socială și consumul responsabil. Modulul 4 este despre stil de viața sustenabilă , modă și modul în care creați povești prin persuasiune. Modulul 5 este despre comunicarea creativă prin arte și mobilitatea inteligentă.

MOOC este disponibil în limba engleză pe platforma Moodle al Universității din Tartu (https://moodle.ut.ee/course/).

În fiecare secțiune există o parte de Cunoaștere cu introducere în metoda de comunicare prezentată și câteva elemente de bază ale problemei ecologice date. În partea de Inspirație veți găsi exemple combinate cu câteva exerciții. În cele din urmă, în partea Acțiune puteți exersa combinând tehnicile de comunicare învățate cu problemele ecologice.

A 3-a întâlnire transnațională de proiect la Atena – martie 2023

Am organizat a treia întâlnire transnațională de proiect în perioada 9-10 martie 2023. Întâlnirea a fost organizată la Atena, Grecia, de Militos Consulting S.A., cu participarea fizică a tuturor partenerilor (Universitatea din Pannonia, Ungaria; Universitatea Vytautas Magnus, Lituania; Universitatea de Vest din Timișoara, România; Universitatea din Tartu, Estonia, Militos Consulting S.A., Grecia).

Echipa de proiect a trecut prin punctele principale ale raportului de progres; Au fost discutate aspecte financiare, de diseminare și de management, iar orice probleme apărute au fost discutate pe baza raportului de întrebări și răspunsuri. Procesul general și principalele etape ale implementării profesionale au fost revizuite cu accent deosebit pe finalizarea rezultatelor celui de-al doilea pachet de rezultate ale proiectului, de ex. dezvoltarea MOOC, partea de comunicare și părțile verzi conținute de toate modulele; și pregătirea Școlii de vară GreenCool și a cursului pilot Blended ECoC Greenfluencer (la nivel național).

Școala de vară GreenCool – iunie 2023

Universitatea din Pannonia a organizat în ultima săptămână din iunie 2023 Școala de vară GreenCool, la Lacul Balaton (Nereus Park Hotel, Ungaria), cu lectori, experți, studenți și influenceri, având scopul de a testa și dezvolta materialul didactic al cursului GreenCool.

Școala de vară a făcut parte din pachetul de lucru dedicat dezvoltării MOOC, prin urmare, și-a propus să ofere o platformă părților interesate (influenceri, lectori și experți) pentru a discuta despre cum să construiască materialul de curs în scopuri didactice (combinație hibridă de predare online și în sala de clasă) și, de asemenea, pentru construirea unei platforme online interactivă care va fi disponibilă cu acces liber. Au fost 2 prelegeri/experți de la fiecare universitate și 1 expert de la Militos (în total 9) și 2 studenți/influenceri din fiecare universitate (în total 8). Pe parcursul cursului de 5 zile, lectorii, experții, influencerii și studenții universitari au lucrat atât în ​​grupuri/perechi mixte, cât și separate sau individual, pentru a decide cel mai bun mod de a finaliza și încerca materialul MOOC (pe baza 1 zi 1 Modul). Prin instruire cu ajutorul cursului creat, ajutăm studenții/influencerii voluntari să modeleze atitudinile comunităților față de dezvoltarea durabilă.

Feedback-ul a fost, de asemenea, colectat atât de la studenți, cât și de la formatori, prin intermediul observatorilor la fața locului, la sfârșitul fiecărui modul, precum și printr-un chestionar online de asigurare a calității la sfârșitul întregului atelier. Ideea principală a fost să aflăm dacă materialul este fezabil pentru ei.

PAȘII URMĂTORI

Cursul pilot hibrid ECoC Greenfluencer (la nivel national) – Toamna/Vara 2023

După dezvoltarea cursului MOOC, din septembrie 2023  va începe cursul pilot hibrid ECoC Greenfluencer (învățare combinată: lecții online și lecții offline la clasă) la nivel național în limba națională, în patru universități din orașe Capitale Europene ale Culturii (Tartu, Kaunas, Timișoara și Veszprém). Scopul cursului este de a dezvolta opinii individuale asupra subiectelor ecologice pe baza conținutului cursului și de a implementa un proiect individual, de pereche sau de grup pe o temă verde prin participarea la un eveniment cultural al orașului folosind un instrument de comunicare la alegere. Seminarul este informativ, interactiv, provocator și practic. Metodologia cursului este mixtă, ceea ce înseamnă că pe lângă modulele de învățare online trebuie finalizată o prezentare/activitate. La UVT cursul va fi ofertat drept curs transversal, având 2 ECTS.

Evenimente locale ECoC GreenCool – Iarna 2023

Rezultatul cursului pilot Greenfluencer este o participare la un eveniment/festival GreenCool/ ECoC în noiembrie-decembrie 2023, unde studenții își pot testa cunoștințele și pot încerca să influențeze audiența offline în toate orașele ECoC.

Acest proiect (n° 2021-1-HU01-KA220-HED-000027563) a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație reflectă numai opiniile autorilor, iar Comisia nu poate fi făcută responsabilă pentru nicio utilizare a informațiilor conținute în ea.

………………………………………………………………………………………………….


Ediția a II-a Decembrie 2022
Prima etapă – primăvară/vară 2022

Parteneriatul GreenCool a analizat sute de articole, bune practici și studii de caz, a realizat peste 700 de chestionare cu studenți, tineri adulți și influenceri, a organizat numeroase interviuri de tip focus-grup în orașele ECoC partenere și a elaborat Colecția de practici și cercetare Greenfluence (raportul complet este disponibil pe site-ul GreenCool)

Scopul analizelor secundare și primare a fost acela de a colecta informații despre cunoștințele și atitudinea tinerilor cu privire la două aspecte principale: social media (urmărirea și utilizarea social media), în special în ceea ce privește influencerii și subiectele legate de ecologie.

Pe baza rezultatelor cercetării, au fost sugerate următoarele 12 tehnici de comunicare și 12 subiecte ecologice pentru a fi incluse în cursul ECoC Greenfluencer:

  • Tehnici de comunicare și structura discursului: Storytelling on și offline; Scrierea de bloguri; Scurtmetraje, videoclipuri (You Tube, TikTok); Tehnici de Instagram, TikTok – actorie offline; Cum să creezi un conținut de puternic de imagine; Elevator pitch; Pecha Kucha;  Oxford debate; TED talk; Gamification; Comunicare creativă și circulară; Discuții tip masă rotundă.
  • Subiecte Green: Nutriție și risipă alimentară; modă sustenabilă; stiluri de viață urbane, viețuire sustenabilă; consum responsabil: obiceiuri casnice mici, responsabilitate individuală; economie de energie și energie alternativă: calitatea și cantitatea aerului și a apei; responsabilitate socială colectivă: indivizi, companii și instituții; tehnici critice de reciclare, gestionarea deșeurilor și economie circulară; fobie și anxietate față de climă; Greenwashing și gândire etică; mobilitate ecologică.

A VII-a ediție a Parlamentului Verde al Studenților în Veszprém (Ungaria) – aprilie 2022

Proiectul GreenCool a fost prezentat la cea de-a VII-a ediție a Parlamentului Verde al Elevilor (Veszprém, Ungaria) pentru elevii de liceu, organizat de Asociația Centrului de Educație pentru Mediu Bakony-Balaton (BaBaKo) și chiar au fost implicați aproape o sută de elevi în cercetarea GreenCool.

Canalul Podcast și site-ul GreenCool – primăvară/vară 2022

Dacă nu aveți încă un canal preferat de podcasturi, vă recomandăm cu plăcere unul: GreenCool este acum disponibil pe Spotify: https://spoti.fi/3mdLgOu.

Puteți urmări rezultatele și obține informații actualizate pe site-ul GreenCool: https://greencoolproject.eu/en/about/

A doua reuniune transnațională de proiect la Tartu – septembrie 2022

Am organizat cea de-a doua întâlnire transnațională a proiectului în intervalul 28-29 septembrie 2022. Reuniunea a fost organizată la Tartu, Estonia, de către Universitatea din Tartu. Patru parteneri prezenți la fața locului (Universitatea din Pannonia, Ungaria; Universitatea Vytautas Magnus, Lituania; Universitatea de Vest din Timișoara, România; Universitatea din Tartu, Estonia) și un partener online (Militos Consulting S.A., Grecia) din cinci țări diferite au discutat despre aspectele financiare, de diseminare și de management, dar și despre principalele etape ale proiectului. Un accent deosebit a fost pus pe pregătirea celui de-al doilea calup de  rezultate ale proiectului – dezvoltarea MOOC, proiectarea curriculumului de curs, module, comunicare și subiecte ecologice sau dezvoltarea a două platforme.

Conferința anuală a UNeECC 2022 – octombrie 2022

A fost o mare plăcere pentru echipa GreenCool să ia parte la Conferința anuală 2022 a UNeECC intitulată “Cultura și natura – parteneri în dialog”, care a avut loc la Academia de Agricultură a Universității Vytautas Magnus, Kaunas, Lituania, în perioada 5-7 octombrie 2022. Anul viitor, UNeECC va organiza acest eveniment în Veszprém, Ungaria!

Etapele următoare

Dezvoltarea cursului deschis online masiv – toamna 2022/primăvara 2023

Materialele cursului ECoC intitulat „Tehnici de comunicare pentru modelarea atitudinilor și subiecte legate de ecologie în secolul XXI” vor fi elaborate prin combinarea rezultatelor învățării din cadrul Colecției de practici și cercetări Greenfluence și a cunoștințelor anterioare din cadrul cursurilor universitare și a rezultatelor metodologiilor workshoupuluide vară GreenCool. Tehnicile de comunicare colectate în timpul cercetărilor, subiectele legate de ecologie sugerate și observate de experți, studiile de caz, rezultatele sondajului și rezumatul interviurilor de grup sunt analizate înainte de dezvoltarea cursului. În plus, materialul va fi adaptate calendarului universitar, organizării cursului și cerințelor privind creditele. Cursul va avea un ghid pentru a ajuta profesorii să utilizeze materialul de formare.

Materialul MOOC va fi, de asemenea, disponibil pe o platformă interactivă, publică, unde cei interesați, cum ar fi alți studenți, profesori, influenceri, experți în domeniul ecologiei, pot avea acces. Alte universități, altele decât ECoC, vor avea ghiduri de utilizare a acestui material pentru cursurile lor ECoC. În plus, suportul de curs va fi partajat pe platforma School Education Gateway, deoarece oferă o bază excelentă pentru includerea tehnicilor de comunicare pentru modelarea atitudinilor în învățământul superior.

Acest proiect (nr. 2021-1-HU01-KA220-HED-000027563) a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație reflectă doar punctul de vedere al autorului (autorilor), iar Comisia nu poate fi considerată responsabilă pentru orice utilizare a informațiilor conținute în ea.

……………………………………………………………………………………………….

UVT, implicată într-un proiect Erasmus+ despre comunicarea ”green” în social media

Reuniune de lucru la Tartu – Capitală Europeană a Culturii 2024

O echipă interdisciplinară formată din experți ai Universității de Vest participă la implementarea proiectului internațional Erasmus+ numit Greencool, finanțat cu susținerea Comisiei Europene, ce are drept scop principal creșterea conștientizării problemelor legate de mediu în rândul tinerilor. Una dintre țintele majore ale proiectului este crearea unui curs atractiv și inovator disponibil online, care să îi pregătească pe studenți în a deveni ”greenfluencers” – persoane care comunică persuasiv și competent, respectând principii etice, probleme legate de mediul înconjurător în social media.

Cadre didactice din Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării (lect. dr. Corina Turșie, lect. dr. Adina Baya, asist. dr. Ionuț Suciu), Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie (lect. dr. Alexandru Drăgan) și Facultatea de Sociologie și Psihologie (lect. dr. Marius Matichescu) își aduc expertiza într-un proiect inovator, ce combină două chestiuni actuale și importante în cercetarea internațională: rolul influencerilor în modelarea mentalității tinerilor și abordarea problemelor de mediu în mass-media de mare audiență.

Pornind de la rolul decisiv pe care îl au tinerii influenceri, proiectul își propune să ofere studenților un set de tehnici de comunicare și de cunoștințe de specialitate care să îi ajute să devină susținători ai valorilor europene privind economia și cultura ”verde”. Dincolo de participarea la curs și realizarea activităților orientate spre practică și implicare activă online, studenții vor iniția și activități offline de creștere a conștientizării în rândul publicului larg, în cadrul unui eveniment cultural ce va avea loc în 2023 sub egida Timișoara, Capitală Culturală Europeană.

Proiectul reunește parteneri internaționali din orașe Capitale Europene ale Culturii (CEC), cu expertiză în domeniul comunicării sau al problemelor legate de mediu: Universitatea Pannonia din Veszprem (Ungaria), Universitatea din Tartu (Estonia), Universitatea Vytautas Magnus din Kaunas (Lituania) și Militos Consulting (Grecia). Toate universitățile sunt situate în orașe deținătoare ale titlului CEC în următorii trei ani, lucru care le conferă obiective comune legate de stimularea participării în comunitățile locale, sustenabilitate, prețuirea moștenirii culturale, susținerea inovației și a diversității.

La finalul lunii septembrie, partenerii internaționali din cadrul proiectului au participat la o întrunire pentru discutarea punctuală a unor chestiuni legate de dezvoltarea proiectului, găzduită de Universitatea din Tartu. Drept rezultat, în lunile următoare universitățile partenere se vor ocupa de implementarea modulelor de curs care să integreze tehnologia actuală pentru a-i transforma pe studenți în ambasadori ai problemelor legate de mediu în comunitate.

Nou proiect al UVT, conectând universități din orașe Capitale Europene ale Culturii

Proiectul GreenCool – Skill development in the encouragement of mindset towards environmental awareness and sustainable development in the alliance of ECoC’ este finanțat de către Uniunea Europeană (UE) printr-un grant de 336,503 EURO, în perioada: 28 Februarie 2022 – 31 Octombrie 2024.

Parteneriatul constând din Universitatea din Pannonia (coordonator), Militos Consulting S.A., Universitatea Vytautas Magnus, Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Tartu a început cu succes munca în proiect în cadrul reuniunii de lansare care a avut loc la Veszprem, în 3-4 martie 2022.

Nișa care singularizează proiectul este faptul că universitățile din proiect sunt plasate în orașe Capitale Culturale Europene (CEC), purtătoare ale titlului  în următorii trei ani: Kaunas, Veszprem, Timișoara, Tartu, la care se adaugă partenerul din Atena, prima CEC în cronologia programului. Valorile și provocările universităților și orașelor CEC ne leagă împreună, deoarece toți suntem preocupați de implicarea în comunitate, dezvoltare durabilă, inovație, conștientizarea diversității, responsabilitate socială. În plus, antrenareastudenților universităților ca green influencers – ambasadori verzi este, de asemenea, o modalitate inovatoare și creativă de a ajunge la grupul țintă și, astfel, de a avea un impact mai mare în comunitățile noastre.

Ce ne propunem să facem?

Scopul general al proiectului este de a dezvolta conștientizarea cu privire la mediu în rândul studenților și de a promova ideea dezvoltării durabile în rândul câtor mai largi grupe de vârstă posibile, la evenimente culturale care atrag un public numeros. Ne-am angajat să dezvoltăm un curs MOOC inovator și să contribuim la integrarea dezvoltării durabile în programele de învățământ pentru studenții din învățământul superior. Recunoscând puterea de convingere a tinerilor influenceri, proiectul își propune să ajungă la toate categoriile de vârstă ale publicului de la evenimente culturale și festivaluri din diferitele Capitale Europene ale Culturii pentru a încuraja activitatea conștientă de problematica de mediu și pentru a fi membri activi și beneficiari ai dezvoltării durabile. Mai mult, obiectivul nostru este de a echipa  studenții cu instrumente de comunicare și cu atitudini favorabile dezvoltării sustenabile, pentru a deveni susținători eficienți ai economiei și culturii verzi a UE.

Acest obiectiv cuprinde următoarele obiective specifice:

  • Cercetare și colectare de practici Greenfluence: cadru metodologic de implementare prin explorarea instrumentelor și tehnicilor de influențare și a canalelor de comunicare prin care tinerii pot fi abordați în secolul 21.
  • Dezvoltarea Massive Online Open Course (MOCC): proiectarea curriculum-ului cursului și dezvoltarea materialului didactic
  • Curs pilot Blended Greenfluencer la nivel național: rezultatul cursului este participarea la un eveniment/festival CEC, unde studenții pot încerca să-și testeze cunoștințele și să influențeze publicul offline.
  • Curs internațional Blended Greenfluencer: cei mai buni studenți din fiecare universitate vor fi prezenți la evenimentul final de la Tartu.
  • Conținut profesional și ghiduri  pentru un atelier internațional online cu stakeholderi.

Ca prim pas pentru atingerea obiectivelor definite și armonizarea parteneriatului, am organizat prima întâlnire de proiect transnațională în perioada 3-4 martie 2022. Reuniunea de lansare a fost organizată la Veszprém de către Facultatea de Afaceri și Economie a Universității din Pannonia, cu 5 Parteneri din 5 țări diferite, care au discutat, pe lângă aspectele financiare, de diseminare, management, parcursul general și principalele repere ale proiectului, cu accent deosebit pe pregătirea pentru primele rezultate ale proiectului. Următoarele șase luni vor concentra activitatea de cercetare: efectuarea de cercetări de birou (bune practici, colectare de studii de caz) în țările UE; chestionar în rândul studenților și influencerilor; și interviuri focus-grup cu influenceri. Plus valoarea acestui proiect pentru comunitatea UVT este dată și de caracterul său multidisciplinar, conectând colegi din mai multe facultăți: Corina Turșie (Științe Politice – PFC), Adina Baya (Științe ale Comunicării – PFC) și Alexandru Drăgan (Geografie – CBG), urmând ca alți colegi să se alăture acestui nou proiect european aflat la început de drum.